Dossiers  >   Covid-19  >  Hartkloppingen en covid: moet de huisarts zich zorgen maken?

Hartkloppingen en covid: moet de huisarts zich zorgen maken?

Opinie

BRUSSEL 22/02 - Het post-covid syndroom blijft rondhangen in de wachtzalen van huisartsen. Dit syndroom werd al tijdens de eerste golf van de pandemie beschreven, beter gekend onder de naam long covid. Meer dan 20% van de covidpatiënten heeft vijf weken na de acute periode nog last van symptomen, en meer dan 10% na drie maanden. Naast de geur- en smaakproblemen die vanaf het begin van de pandemie opdoken, kwamen daar nog andere cerebrale, gastro-intestinale, gynaecologische, psychiatrische, allergische en hartsymptomen bij.

Cardiovasculaire comorbiditeiten en covid

Cardiovasculaire comorbiditeiten komen vaak voor bij covidpatiënten. Er is een verband tussen de aanwezigheid van cardiovasculaire aandoeningen en een verhoogd mortaliteitsrisico bij patiënten met een COVID-19-infectie. Verder is er een verband tussen een ernstige vorm van covid en aandoeningen ter hoogte van het myocard en het pericard. Deze laatste pathologieën komen wat uitdrukkelijker aan bod in de pers voor het grote publiek en boezemen de algemene bevolking angst in. Elke pijn op de borst, kortademigheid of hartkloppingen zorgt ervoor dat personen, vooral zij die in goede gezondheid zijn, naar hun huisarts of zelfs cardioloog op consultatie gaan.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: