Dossiers  >   HIV  >  Het Covid-19-vaccin is doeltreffend bji hiv-geïnfecteerde patiënten

Het Covid-19-vaccin is doeltreffend bji hiv-geïnfecteerde patiënten

29/03 - Volgens een Franse studie, die op de Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections (CROI) is gepresenteerd, is de respons op het Covid-19-vaccin bij hiv-geïnfecteerde patiënten bevredigend. Een aantal patiënten reageert evenwel niet op het vaccin, vooral patiënten in een gevorderd ziektestadium.

Het staat buiten kijf dat het Covid-19-vaccin doeltreffend is in de algemene bevolking, maar dat is minder duidelijk bij patiënten met een chronische ziekte zoals ziekten die leiden tot een onderdrukking van het immuunsysteem. Het zou dus best kunnen dat hiv-geïnfecteerde patiënten niet goed reageren op het vaccin.

Linda Wittkop van het CHU de Bordeaux et coll. hebben op de CROI een poster gepresenteerd die alle twijfel daaromtrent wegneemt: hiv-geïnfecteerde patiënten die een drievoudige combinatietherapie krijgen, reageren goed op het vaccin. 754 hiv-geïnfecteerde patiënten zonder voorgeschiedenis van Covid-19 van de ANRS (1) COV-POPART-cohorte hebben twee doses van het vaccin gekregen (in 93% van de gevallen het vaccin van Pfizer-BioNTech). De immuunrespons werd gemeten een maand na de tweede injectie.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: