Dossiers  >   Gezondheidseconomie  >  Meer preventie in de huisartsenpraktijk: concrete aanbevelingen (interview)

Meer preventie in de huisartsenpraktijk: concrete aanbevelingen (interview)

Opinie

BRUSSEL 21/03 - “We moeten veel meer investeren in een gezonde leefstijl van mensen”, aldus prof. huisartsengeneeskunde Hilde Bastiaens (UA). Ze is een van de trekkers van het recent opgerichte Preventieplatform; een netwerk van organisaties die pleiten voor meer preventie in onze gezondheidszorg. “Corona was een wake-upcall. Als we niet bijsturen dreigt het systeem bij een volgende crisis te crashen.”

Wat als huisartsen niet langer genezen, maar voorkomen dat een aanzienlijk deel van hun patiënten überhaupt ziek wordt? Een gezonde leefstijl kan 80% van alle hart- en vaatziekten en diabetes type 2 vermijden. Voor kanker en dementie bedraagt dat cijfer 40%. Dat blijk uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Intensivist prof dr. Geert Meyfroidt verklaarde eerder dat goede preventie meer levens redt in absolute aantallen dan onze afdelingen intensieve zorg. "Een wake-upcall", aldus professor huisartsengeneeskunde Hilde Bastiaens (UAntwerpen) Covid-19 maakte voor haar pijnlijk duidelijk wat experten al lang weten: we moeten dringend meer investeren in een gezonde leefstijl en gezonde leefomgeving.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: