Dossiers  >   Covid-19  >  "Het coronavirus is geen griep en nog lang geen verkoudheid" (interview Steven Van Gucht)

"Het coronavirus is geen griep en nog lang geen verkoudheid" (interview Steven Van Gucht)

Opinie

BRUSSEL 11/04 - "Ik werk als meer dan tien jaar bij Sciensano, als hoofd van de Dienst Virale Ziekten. Dat was altijd al meer dan een voltijdse baan en met de pandemie erbij, was de werkdruk soms extreem hoog. Geleidelijk aan zal ik terugkeren naar mijn oude routine, maar op dit moment wil ik nog even temporiseren. Ik vertel jullie hierna hoe ik de evolutie van het coronavirus zie."

Steven Van Gucht (copyright Belga)
Steven Van Gucht (copyright Belga)

"Ik ben positief. Ik denk niet dat er op korte termijn een echte bedreiging is voor ons zorgsysteem. Ik heb wekelijks overleg met mijn collega's in de ziekenhuizen en ook met vele huisartsen. Zo'n 50% van de huisartsen geeft aan dat de belasting op dit moment nog steeds zwaar tot zeer zwaar is. Ooit was dat 80% en op een bepaald moment was de druk gewoon onhoudbaar en was er geen tijd meer was voor andere zorg. In de ziekenhuizen is er nog steeds een continue instroom van covidpatiënten, meer dan 200 per dag, maar relatief weinig patiënten stromen door naar intensieve zorgen. De meeste mensen die nu besmet zijn, hebben al immuniteit door het vaccin of door een eerdere besmetting. We moeten wel rekening houden met de impact van de griep. Op dit moment beleven we een gemiddeld griepseizoen, maar de combinatie van covid, griep en chronische stress leidt tot veel personeelsuitval in de ziekenhuizen, tot 10% volgens Zorgnet-Icuro.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

MediQuality biedt haar leden de mogelijkheid hun mening te uiten over actuele en/of medische kwesties. Deze opinies weerspiegelen de persoonlijke mening van hun auteur en vallen onder diens verantwoordelijkheid.

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: