Dossiers  >   Inflammatoire Darmziekten (IBD)  >  Correlatie tussen chronische inflammatoire darmaandoeningen en ziekte van Parkinson

Correlatie tussen chronische inflammatoire darmaandoeningen en ziekte van Parkinson

Er zijn aanwijzingen dat een laaggradige chronische darmontsteking zou kunnen bijdragen tot de pathogenese van de ziekte van Parkinson. Chronische inflammatoire darmaandoeningen worden ook gekenmerkt door darmontsteking. Vandaar dat wetenschappers onderzoek verrichten naar een mogelijke interactie tussen het ontstekingsproces bij chronische inflammatoire darmaandoeningen en de ziekte van Parkinson.

Observatieonderzoeken hebben tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Vorsers van het Universitaire ziekenhuis in Augsburg, Duitsland, hebben via mendeliaanse randomisatie gezocht naar een eventueel oorzakelijk verband tussen chronische inflammatoire darmaandoeningen en de ziekte van Parkinson. Ze hebben daarvoor varianten van nucleotiden (SNP, Single Nucleotide Polymorphism) in genen opgespoord die al bestaan van bij de bevruchting en dus losstaan van de factoren die de resultaten van observatieonderzoeken zouden kunnen vertekenen.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: