Dossiers  >   Corticosteroïden  >  Gonartrose: effecten van herhaalde infiltraties van corticosteroïden én hyaluronzuur

Gonartrose: effecten van herhaalde infiltraties van corticosteroïden én hyaluronzuur

Gonartrose is de frequentste chronische ziekte van de spieren en het skelet. Circa 25,4% van de patiënten heeft symptomen zoals pijn, is moe en vertoont psychische problemen. Patiënten met gonartrose worden vaak behandeld met intra-articulaire injecties van hyaluronzuur en corticosteroïden. Een fase 2-studie heeft aangetoond dat één enkele infiltratie van hyaluronzuur én een corticosteroïd de pijn sneller verlicht dan enkel hyaluronzuur. Maar geen enkele studie heeft de therapeutische effecten op lange termijn van herhaalde infiltraties van corticosteroïden en hyaluronzuur vergeleken met die van enkel hyaluronzuur bij patiënten met gonartrose.

Een groep vorsers  heeft tussen oktober 2016 en juli 2017 een gerandomiseerde, gecontroleerde, dubbelblinde studie uitgevoerd om de therapeutische effecten van herhaalde intra-articulaire injecties van een corticosteroïd én hyaluronzuur te vergelijken met die van enkel hyaluronzuur bij patiënten met gonartrose.

De  57 patiënten werden in twee groepen ingedeeld: hyaluronzuur (n = 29) of corticosteroïd + hyaluronzuur (n = 28). De infiltraties werden één keer per week toegediend 3 weken na elkaar.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: