Dossiers  >   Pancreaskanker  >  ADA 2022 - pancreastransplantatie, heden en toekomstv

ADA 2022 - pancreastransplantatie, heden en toekomstv

Op een symposium dat is gehouden tijdens de 82e wetenschappelijke sessies van de American Diabetes Association (ADA) heeft dr. Raja Kandaswamy van de Universiteit van Minnesota een presentatie gegeven over de huidige context, nieuwe indicaties en toekomstperspectieven van pancreastransplantatie.

Een vervanging van de bètacellen heeft vooral tot doel de levenskwaliteit te verbeteren door herstel van de insulinesecretie om de glykemie te normaliseren. Een tweede doelstelling is preventie of verbetering van diabetische complicaties.

Huidige context

Er bestaan twee technieken om de bètacellen te vervangen bij patiënten met een insulinedependente diabetes mellitus: pancreastransplantatie en transplantatie van pancreaseilandjes. Pancreastransplantatie is doeltreffend op lange termijn, maar is een zware operatie en daarna moet de patiënt immunosuppressiva innemen. Transplantatie van pancreaseilandjes is een minimaal invasieve operatie, die echter niet zeer effectief is, en ook dan moet de patiënt immunosuppressiva innemen. 

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: