Relaps van of refractair diffuus grootcellig B-cellymfoom : 65-plussers vinden ook baat bij CAR-T-cellen
Bij analyse van de subgroep van patiënten van 65 jaar of ouder met een relaps van of een refractair diffuus grootcellig B-cellymfoom van de ZUMA-7-studie was de mediane evenementvrije overleving en het percentage objectieve respons beter bij behandeling met CAR-T-cellen (axicabtagen ciloleucel) dan met de standaardbehandeling (salvagechemotherapie en -immunotherapie)
De prognose van patiënten met een relaps van of een refractair diffuus grootcellig B-cellymfoom na chemo-immunotherapie is slecht, zeker bij 65-plussers en patiënten die niet in aanmerking komen voor behandeling wegens hun leeftijd, fragiliteit enz. In de ZUMA-7-studie werden 359 patiënten in 2021 gerandomiseerd naar CAR-T-cellen, in casu
axicabtagen ciloleucel (axi-cel), of een standaardbehandeling bestaande in twee of drie cycli met een salvagechemo- en immunotherapie, in geval van een respons gevolgd door chemotherapie in hoge dosering en autotransplantatie van hematopoëtische stamcellen. De mediane leeftijd van de patiënten was 59 jaar. Na een mediane follow-up van 24,9 maanden was de mediane evenementvrije overleving langer emt axi-cel dan met de standaardbehandeling (8,3 versus 2 maanden). De evenementvrije overleving na 24 maanden was 41% met axi-cel en 16% met de standaardbehandeling. Ook het percentage objectieve respons ((83% versus 50%, HR = 5,31) en het percentage complete remissie (65% versus 32%) waren beter met axi-cel. Bij een tussentijdse analyse was de mediane totale overleving nog niet bereikt in de axi-celgroep; in de groep die de standaardbehandeling kreeg, was die 35,1 maanden (HR = 0,73, p = 0,027).
Wilt u de rest van dit artikel lezen?
Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen