Dossiers  >   Inflammatoire Darmziekten (IBD)  >  Prikkelbaredarmsyndroom: nieuws van de kant van de probiotica

Prikkelbaredarmsyndroom: nieuws van de kant van de probiotica

Bobigny, Franktijk - In een Franse gerandomiseerde studie geleid door 2 gastro-enterologen, namelijk Jean-Marc Sabaté (Hôpital Avicenne, Bobigny) en Franck Iglicki (Hôpital Beaujon, Clichy), resulteerde een behandeling met Bifidobacterium longum 35624 gedurende 30 dagen in een significante verbetering van de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom bij circa twee derde van de patiënten (1).

Ook bij de patiënten met de zwaarste symptomen bij inclusie is een verbetering waargenomen. Ook de levenskwaliteit verbeterde bij de patiënten die het probioticum kregen.

Prikkelbaredarmsyndroom: Bifidobacterium longum 35624 biedt verlichting

 

Waarom is dat belangrijk?

Naargelang van de gebruikte evaluatiecriteria zou 4% tot 10% van de bevolking een prikkelbaredarmsyndroom hebben. Bij een kwart van die patiënten zijn de symptomen zo ernstig dat ze negatieve invloed hebben op hun levenskwaliteit. Volgens literatuurgegevens speelt de microbiota een bol bij de pathofysiologie. Vandaar het nut van behandeling met probiotica. Er zijn maar zeer weinig probiotica, waarvan de werkzaamheid bij patiënten met een prikkelbaredarmsyndroom bewezen is in gerandomiseerde, dubbelblinde studies. Dat is wel bewezen met Bifidobacterium longum 35624.
Volgens deze studie is het belangrijk de ernst van de ziekte bij inclusie te ramen en de Rome IV-criteria te gebruiken om de symptomen te beschrijven, wat zelden wordt gedaan.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: