Dossiers  >   Hartfalen  >  Gedaan met een strikt zoutarm dieet bij hartfalen met gevrijwaarde linkerventrikelejectiefractie?

Gedaan met een strikt zoutarm dieet bij hartfalen met gevrijwaarde linkerventrikelejectiefractie?

Ook patiënten met hartfalen met een gevrijwaarde linkerventrikelejectiefractie (HFpEF) hebben altijd de raad gekregen een strikt zoutarm dieet te volgen. Dat wordt nu echter sterk ter discussie gesteld. Een zoutarm dieet blijkt de overleving niet te verbeteren en zou het overlijdensrisico zelfs kunnen verhogen, volgens een post-hocanalyse van de TOPCAT-studie, die in de BMJ Heart Failure and Cardiomyopathies is gepubliceerd.

Al jarenlang krijgen patiënten met een HFpEF de raad een zoutarm dieet te volgen, meer bepaald 1,5 tot 3 g natrium of 4-8 g zout per dag, en dat op grond van observaties van de link tussen de hoeveelheid zout in de voeding en het risico op water- en zoutretentie en ziekenhuisopnames. Twee recentelijk gepubliceerde studies (waaronder de SODIUM-HF-studie, die het effect van 1,5 g zout per dag heeft onderzocht) maken echter brandhout van dat advies. Een zoutarm dieet resulteerde niet in een betere overleving na één jaar, maar had wel een matig gunstige invloed op de levenskwaliteit en de functionele klasse van de New York Heart Association. Vooral bij patiënten met hartfalen met een gevrijwaarde linkerventrikelejectiefractie rijst de vraag of een zoutarm dieet wel zin heeft. Gezien de pathofysiologie van HFpEF en de daarmee samenhangende neurohormonale context reageren die patiënten anders op volumeoverbelasting en ondervulling dan patiënten met een andere vorm van hartfalen.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: