Dossiers  >   Correct gebruik van anti-infectiva  >  (Amerikaanse) expertenconsensus voor behandeling van recurrente vulvovaginale candidiasis

(Amerikaanse) expertenconsensus voor behandeling van recurrente vulvovaginale candidiasis

Volgens een recente consensustekst van Amerikaanse experts is voor de topische behandeling van een recurrente vulvovaginale candidiasis (RVVC) veroorzaakt door C. albicans een onderhoudstherapie met clotrimazol, miconazol, terconazol of boorzuur aangewezen. Voor non C. albicans hetzelfde, maar sommige experts waren van mening dat een niet-terconazol azoolderivaat moet worden gebruikt. Tenzij een eerdere reactie op terconazol was aangetoond.

Tot 49% van de Amerikaanse vrouwen ouder dan 16 jaar en 55% van de vrouwen in het hoger onderwijs hebben minstens een gediagnosticeerde klinische episode van VVC doorgemaakt. Uit data zou blijken dat RVVC (eerdere definitie: vier of meer infecties op minder dan een jaar tijd) zich voordoet bij 6 tot 10% van de vrouwen. Door de nieuwe definitie van 3 of meer infecties op minder dan een jaar tijd zal dit percentage ongetwijfeld veel hoger liggen. OTC-fluconazol helpt in 80 tot 90% van de gevallen na een volledige behandeling. Bij vrouwen met RVVC is dit echter veel minder evident.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: