Dossiers  >   Gezondheidseconomie  >  Verhoging minimumlonen: positief effect op gezondheid vrouwen, negatieve impact bij mannen

Verhoging minimumlonen: positief effect op gezondheid vrouwen, negatieve impact bij mannen

Dat is alvast de belangrijkste conclusie van een recent gepubliceerde studie in de Verenigde Staten, niet onbelangrijk in een land waar inkomensongelijkheid meer de regel dan de uitzondering is. Volgens de auteurs van deze studie maakt deze conclusie het de beleidsmensen niet eenvoudig wanneer ze overwegen om de minimumlonen op te trekken.

Het is dus blijkbaar een moeilijke evenwichtsoefening, want een verhoging van de minimumlonen heeft niet hetzelfde effect bij vrouwen dan bij mannen. Nochtans is er de sociale urgentie: niet alleen neemt de inkomensongelijkheid in het land van Uncle Sam toe, personen met een laag inkomen hebben minder toegang tot gezondheidszorg, meer morbiditeiten, meer risicofactoren die een impact hebben op hun gezondheid. Sociologische studies in het verleden wezen op het gunstige effect van het verhogen van de minimumlonen, maar deze nieuwe studie biedt toch een genuanceerder beeld. 

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: