Dossiers  >   Vaccins  >  Apenpokken: “Het zal uiterst moeilijk zijn deze epidemie tegen te houden”

Apenpokken: “Het zal uiterst moeilijk zijn deze epidemie tegen te houden”

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft momenteel al weet van meer dan 18 000 gevallen van apenpokken in 78 landen. De WGO beschouwt de epidemie dan ook als een “internationale urgentie voor de volksgezondheid”. In de Verenigde Staten zijn 6600 gevallen geregistreerd. Ook het Witte Huis heeft daarom verklaard dat de epidemie een urgentie voor de volksgezondheid is. Op 4 augustus waren in Frankrijk 2423 bewezen gevallen geregistreerd.

Alle landen maken zich zorgen over de uitbreiding van de epidemie. We hebben daar een gesprek over gehad met Catherine Smallwood, hoofd urgenties voor de WGO Europa en aanspreekpunt voor apenpokken in Europa.

Tot voor kort waren apenpokken endemisch in bepaalde streken van de wereld. Hoe komt het dat het virus zich nu over de hele wereld heeft kunnen verspreiden?

Dr. Smallwood: Waarschijnlijk zijn daar meerdere verklaringen voor. Wat we hebben gezien met apenpokken in West-Afrika de laatste vijf jaar ongeveer, is een signaal geweest dat er iets aan het veranderen was wat de overdracht van apenpokken betreft, zelfs in landen waar een zoönotische verspreiding kan plaatsvinden.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: