Dossiers  >   Inflammatoire Darmziekten (IBD)  >  Waarom ondervoeding bij IBD-patiënten vaak onopgemerkt blijft

Waarom ondervoeding bij IBD-patiënten vaak onopgemerkt blijft

“Een derde van de IBD-patiënten kampt met ondervoeding. Als de patiënt die voor u zit een op het eerste gezicht normale lichaamsbouw heeft, dan gaat u niet aan ondervoeding denken.” Toch is ondervoeding bij IBD-patiënten een niet te onderschatten probleem, zo blijkt nog maar eens uit een recente Nederlandse studie en de commentaren van experts op deze studie op een gespecialiseerde Amerikaanse medische website voor gastro-enterologie en endoscopie.

Prof. Dr. Daisy Jonkers stelde haar bevindingen voor op het laatste ECCO-congres eerder dit jaar en haar studie kwam terug uitgebreid aan bod in een heel recent overzichtsartikel op www.gastroendonews.com, met interessante inzichten over deze problematiek. In dat artikel deelden Amerikaanse gastro-enterologen hun visie en ervaringen. 

 

Gevaar van eetstoornissen

 

Een studie uit 2020 in Nutrients bond de kat de bel aan en wordt ook in dit artikel aangehaald. Uit dat onderzoek bleek dat niet minder dan 85% van de patiënten met IBD aan ondervoeding leed. De diagnose ervan kan in sommige gevallen heel eenvoudig gesteld worden, maar bij andere patiënten is die ondervoeding minder erg en blijft het sluimeren en onopgemerkt in de vorm van vermoeidheid en vitaminetekorten. Ook IBD-patiënten met een hoog BMI kunnen risico op ondervoeding lopen en gewichtsverlies is niet altijd een belangrijk criterium. Waar moeten artsen dan wel op letten? Prof. Jonkers: "Opsporing van ondervoeding is cruciaal, maar het is een uitdaging om op een klinische manier te screenen. Een DEXA-scan mag dan wel de meest nauwkeurige methode zijn, het is te duur om te voeren en stelt de patiënt eveneens aan straling bloot. Men kan dit niet elke maand of twee keer per jaar doen." Ze stelt voor om de IBD-verpleegkundige in te schakelen om een test naar de grijpkracht te doen of een bio-impedantiemeting uit te voeren. Al is een van de bevraagde experts het daar niet helemaal mee is. Dr. Berkeley Limketkai is van mening dat een spiermassameeting geen bijkomende sensitiviteit oplevert. Hij gebruikt de Malnutrition Screening Tool (MST), net als dieet-expert Issokson. Blijft het probleem dat de ambulante screeningstools eigenlijk onvoldoende gevalideerd zijn. Mogelijke hints kunnen ook de verschillende IBD-diëten zijn die sommige patiënten volgen. Hoewel ze soms de symptomen kunnen verlichten, treden er vaak deficiënties van vitamine D en calcium op, bevatten ze teveel verzadigde vetten en is er ook sprake van te veel calorieën door vetinname. "Artsen moeten zich bewust zijn van de gevaren van restrictieve diëten", aldus Issokson. Tot slot loert ook het gevaar van eetstoornissen om de hoek. Sommige IBD-patiënten hebben een gepersonaliseerd en haast uniek eetpatroon, dat problematisch kan worden omdat het angst en aversie voor voedsel inboezemt. Een van de aanbevelingen luidt dan ook om andere gezondheidsexperts, zoals diëten, IBD-verpleegkundigen en psychologen, (nog meer) in te schakelen voor de screening en de aanpak van ondervoeding bij deze kwetsbare patiëntenpopulatie.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: