Dossiers  >   Men's health  >  Is masturbatie een taboeonderwerp op het einde van het leven van senioren?

Is masturbatie een taboeonderwerp op het einde van het leven van senioren?

Uit een Europese studie blijkt dat masturbatie bij 60-plussers niet zeldzaam is en vaak als vervanging van seksuele betrekkingen van een koppel wordt gezien. De studie verscheen onlangs in het vakblad Archives of Sexual Behavior.

Tot voor kort gebeurde er maar weinig onderzoek naar de seksuele belevingen van senioren. Nu vinden er meer studies plaats, maar in weinig studies gaat het over masturbatie. Enkele bevindingen tot op de dag van vandaag tonen dat 60-plussers deze zelfbevredigingsmethode minder vaak gebruiken naarmate ze ouder worden en dat mannen zich vaker masturberen dan vrouwen.

Los van sociodemografische verschillen hangt er nog steeds een taboe rond masturbatie, taboe dat grotendeels afhangt van morele vooroordelen. Een zekere terughoudendheid, zelfs afkeuring ertegen zou niet alleen bij oudere personen voorkomen, maar eveneens in bepaalde Europese landen die er een minder liberale houding over seksualiteit op nahouden. Zo toonde een studie uit 2020 over mannen in de leeftijdscategorie van 40 tot 79 jaar dat mannen uit Noord-Europa (Zweden, België en het Verenigd Koninkrijk) zich de voorbije maand tweemaal vaker hadden gemasturbeerd dan mannen uit Italië of Spanje (1). 

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: