Dossiers  >   Pancreaskanker  >  Behandeling van een pancreasadenocarcinoom Een originele insteek: een MEK-remmer gekoppeld aan een ferro-ion

Behandeling van een pancreasadenocarcinoom Een originele insteek: een MEK-remmer gekoppeld aan een ferro-ion

05/09 - Het idee gaat uit van de aanwezigheid van ijzer in vaste tumoren met een gemuteerd KRAS-gen. Met een MEK-remmer gekoppeld aan een ijzerion wordt het mogelijk specifiek de tumorcellen te doden, terwijl het MEK van normale cellen ongemoeid wordt gelaten. Dat is een zeer originele insteek. De eerste resultaten openen onverwachte perspectieven, meer bepaald bij een pancreasadenocarcinoom, een van de agressiefste en dodelijkste kankers.

Pancreaskanker is de op drie na belangrijkste oorzaak van kankersterfte in de westerse wereld. De prognose is slecht: de 5 jaarsoverleving is niet hoger dan 10%. Tot nog toe is chirurgie de enige mogelijke in opzet curatieve behandeling, maar chirurgie heeft enkel zin als de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld. Na chirurgie kan een adjuvante chemotherapie worden gegeven. De 5 jaarsoverleving stijgt dan tot meer dan 30%. In 95% van de gevallen is een mutatie van het KRAS-oncogen verantwoordelijk voor die slechte prognose. Bij gebrek aan geneesmiddelen gericht tegen het KRAS wordt vooral onderzoek verricht over MEK-remmers (MEK = Mitogen activated Extracellular signal regulated Kinase), een kinase dat meespeelt bij de vermenigvuldiging van cellen. MEK-remmers zijn enkel pas effectief bij toediening van vrij hoge doseringen, die over het algemeen zeer slecht worden verdragen doordat ze ook de kinasen van normale cellen uitschakelen.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: