Dossiers  >   Pancreaskanker  >  Neoadjuvante behandeling bij een plaatselijk pancreasadenocarcinoom Correleert de MMP7-concentratie met een respons?

Neoadjuvante behandeling bij een plaatselijk pancreasadenocarcinoom Correleert de MMP7-concentratie met een respons?

05/09 - De concentratie van MMP7, een metalloprotease, zou een respons bij pathologisch-anatomisch onderzoek kunnen voorspellen na een neoadjuvante chemotherapie bij patiënten met een reseceerbaar plaatselijk pancreasadenocarcinoom. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd aan het "Johns Hopkins Hospital" in Baltimore, studie uitgevoerd in twee fasen: eerst een explorerende cohorte en daarna een valideringscohorte voor analyse van de correlatie tussen de MMP7-concentratie bij immunohistochemie en de pathologisch-anatomische respons.

Bij patiënten met een reseceerbaar pancreasadenocarcinoom kunnen een neoadjuvante chemotherapie voor chirurgie en radio-chemotherapie worden voorgeschreven. Als we zouden beschikken over een marker die de respons op een neoadjuvante chemotherapie voorspelt, zouden we bij een aantal patiënten kunnen afzien van een zinloze, maar potentieel toxische behandeling. Een Amerikaanse groep heeft een studie in twee delen uitgevoerd.1 Eerst een explorerende analyse bij 23 patiënten met een plaatselijk reseceerbaar pancreasadenocarcinoom. Bij die patiënten hebben ze de correlatie geëvalueerd tussen het profiel van genexpressie bij RNAseq en de respons op chemotherapie bij pathologisch-anatomisch onderzoek. Daarna hebben ze dat gevalideerd bij 80 patiënten, bij wie ze de correlatie hebben onderzocht tussen de expressie van MMP7 in tumorcellen afgenomen bij biopsie onder echografie en de respons op een neoadjuvante behandeling bij pathologisch-anatomisch onderzoek. De behandeling omvatte meestal 5-FU en minder vaak gemcitabine of een ander cytostaticum.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: