Dossiers  >   Migraine  >  Pijplijn innovatieve behandelingen migraine hoopvol (maar nog meer onderzoek nodig)

Pijplijn innovatieve behandelingen migraine hoopvol (maar nog meer onderzoek nodig)

De voorbije vijf jaren waren heel beloftevol qua ontwikkeling van nieuwe therapieën voor de behandeling van migraine, zo blijkt uit een recente gepubliceerde review. De verwachtingen van deze innovatieve behndelingen moeten rekening houden met de comorbiditeiten, risicofactoren en de kosten voor de patiënten, aldus de review. Ook pleiten de auteurs voor meer research over de nieuwe, niet-invasieve therapieën, maar ook de farmacologische.

Het lijstje met nieuwe mogelijke therapieën is best indrukwekkend. Zo is er stevige evidentie voor eptinezumab, erenumab, fremanezumab, galcanezumab en onabotulinetoxine A. Matige evidentie is er dan voor topiramaat en rimegepant, al zijn de richtlijnen voor deze laatste nog in volle ontwikkeling.

Combinatie CGRP-agonisten met onabotulinetoxine A

Wat zegt de review over onabotulinetoxine A? Het kan het aantal dagen met hoofdpijn per maand verminderen met 1,9. "De behandeling omvat 31 gestandaardiseerde sites verspreid over hoofd en nek met in totaal 155 eenheden elke 12 weken en nog eens verder andere optionele eenheden op andere plaatsen van mijn", zo lezen we in de review. "Na de derde behandeling moet er een evaluatie van de pijn gebeuren om te bepalen of er sprake is van een verbetering. De cyclus moet worden verdergezet tot de patiënt terugkeert naar episodische migraine." Eptinezumab, fremanezumab, galcacezumab zijn antilichamen en rimegepant is de enige CGRP-receptorantagonist die is goedgekeurd voor de preventie van migraine.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: