Dossiers  >   Multiple sclerose  >  De bekkenbodemspieren versterken om urine-incontinentie bij MS te vermijden

De bekkenbodemspieren versterken om urine-incontinentie bij MS te vermijden

Oefeningen voor de bekkenbodemspieren thuis al dan niet met een onlinemethode verbetert de urine-incontinentie en de levenskwaliteit bij patiënten met multipele sclerose (MS), volgens een gerandomiseerde, gecontroleerde studie die is gepresenteerd op het congres van het European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS) (1).

42% van de MS-patiënten vertoont urine-incontinentie. Die heeft negatieve invloed op hun levenskwaliteit, aldus Ipek Yavas (Izmir, Turkije). De meeste patiënten (40-80% van de vrouwen en 50-90% van de mannen) vertonen ook seksuele problemen. Hoe kunnen we hun levenskwaliteit verbeteren?

Oefeningen om de bekkenbodemspieren te versterken zijn de eerstelijnstherapie bij urine-incontinentie en verbeteren ook de seksuele functie bij allerhande aandoeningen bij mannen en vrouwen. Dergelijke oefeningen worden echter maar zelden voorgeschreven bij MS-patiënten. Komt dat doordat kinesitherapie niet gemakkelijk is voor die patiënten (ze kunnen moeilijk hun woonst verlaten) en doordat oefeningen die alleen thuis worden uitgevoerd, zelden op lange termijn worden volgehouden?

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: