Dossiers  >   Voorkamerfibrillatie  >  Atriumfibrillatie: elektrische cardioversie via anterolaterale weg effectiever bij sommige patiënten

Atriumfibrillatie: elektrische cardioversie via anterolaterale weg effectiever bij sommige patiënten

Bij elektrische cardioversie wegens atriumfibrillatie blijkt een anterolaterale plaatsing van de elektroden het sinusritme even goed te herstellen als een anteroposterieure plaatsing. Dat is de conclusie van een meta-analyse uitgevoerd door een Australische groep (1). In de praktijk wordt de voorkeur gegeven aan een anteroposterieure plaatsing, maar volgens een subanalyse geeft een anterolaterale plaatsing betere resultaten bij zwaarlijvige patiënten, bejaarde patiënten en patiënten met een persisterende atriumfibrillatie.

Bij een elektrische cardioversie worden de elektroden van de defibrillator aan weerszijden van het hart geplaatst. Bij een anterolaterale plaatsing worden de elektroden op de borstkas aangebracht, één elektrode rechts van het borstbeen en de tweede ter hoogte van de apex van het hart. Bij een anteroposterieure plaatsing wordt een elektrode op het borstbeen geplaatst en de andere onder het schouderblad. De richtlijnen verkiezen de anteroposterieure plaatsing, die zich vooral beter leent bij patiënten met een pacemaker. Vergelijkende studies hebben evenwel tegenstrijdige resultaten opgeleverd, aldus dr. Sohaib Virk (Concord Repatriation General Hospital, Sydney, Australië) et coll.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: