Dossiers  >   Obesitas  >  Mogelijke invloed van lichaamsbeweging op de plasticiteit van de hersenen bij kinderen met overgewicht

Mogelijke invloed van lichaamsbeweging op de plasticiteit van de hersenen bij kinderen met overgewicht

Een sedentair leven en lichaamsbeweging hebben invloed op de ontwikkeling van de hersenen. Zo is een correlatie vastgesteld tussen een sedentaire levenswijze en een kleiner volume grijze stof, bijvoorbeeld in de hippocampus. Omgekeerd correleert regelmatige lichaamsbeweging met grotere hersenvolumes. Bij een kind met een normaal lichaamsgewicht bijvoorbeeld heeft een hoog uithoudingsvermogen invloed op bepaalde hersenstructuren (pallidum, thalamus, nucleus accumbens, amygdala enz.). De vorm van die laatste zegt iets over de neuronale ontwikkeling en correleert met de scores van het cognitieve functioneren.

Er is weinig bekend over het verband tussen lichaamsbeweging, sedentariteit en subcorticale structuren bij kinderen met overgewicht of obesitas. Een Internationale multidisciplinaire groep onder de leiding van de Universiteit van Granada (Spanje) heeft een studie uitgevoerd om dat verder uit te pluizen. De studie is uitgevoerd bij 100 van de oorspronkelijke 110 gerekruteerde kinderen. De kinderen waren gemiddeld 10,1 jaar en 40% waren meisjes. De subcorticale structuren zijn geanalyseerd met MRI.  

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: