Dossiers  >   Reumatoïde artritis  >  Behandeling van reumatoïde artritis in een vroeg stadium: meteen corticosteroïden voorschrijven?

Behandeling van reumatoïde artritis in een vroeg stadium: meteen corticosteroïden voorschrijven?

Bij een actieve reumatoïde artritis in een vroeg stadium kan de behandeling worden gestart met corticosteroïden om de tijd te overbruggendie de basisbehandeling nodig heeft om te gaan werken.Het American College of Rheumatologyvindt dat echter geen goed idee meer. De EULAR blijft wel bij haar richtlijnen van 2019. Wiens advies moeten we nu volgen? Het antwoordt vindt u in de CORRA-studie (CorticoidesBridging in RheumatoidArthritis), die is uitgevoerd bij bijna 400 patiënten.

Bij de behandeling van reumatoïde artritis gaat de voorkeur uit naar een ‘treat-to-target'-strategie met csDMARD's en zo nodig gerichte synthetische of biologische DMARD's. De gewrichtsletsels kunnen echter zeer snel verergeren. Anderzijds duurt het even voor de basisbehandeling begint te werken. Daarom is eerst een overbruggingsbehandeling met corticosteroïden voorgesteld, maar daar is het ACR vrij snel van teruggekomen omdat er onvoldoende bewijzen van werkzaamheid waren, zelfs bij behandeling gedurende 3 maanden, ongeacht de dosering (hoog of laag). De EULAR vindt echter dat een korte kuur met corticosteroïden in lage dosering te overwegen is in afwachting van het effect van methotrexaat. 

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: