Dossiers  >   HIV  >  HIV/aidspreventie en seksueel overdraagbare infecties: hebben PrEP-gebruikers toegang tot antibioprofylaxie?

HIV/aidspreventie en seksueel overdraagbare infecties: hebben PrEP-gebruikers toegang tot antibioprofylaxie?

Kennen de PrEP-gebruikers de antibioprofylaxe voor seksueel overdraagbare infecties en hebben ze er toegang toe? Deze twee vragen kregen 187 deelnemers aan een enquête mee, die werd georganiseerd door het Tropisch Instituut voor Geneeskunde in Antwerpen. Doxycycline is het aanbevolen antibioticum, dat effectief is tegen chlamydia en gonokokken, zo bleek uit een recente studie die op de AIDS Conference 2022 werd voorgesteld.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) lopen elke dag meer dan een miljoen personen wereldwijd een seksueel overdraagbare infectie (soi) op. In de meeste gevallen verlopen deze infecties asymptomatisch, waaronder chlamydia, gonorroe, syfilis of trichomonas. Bepaalde infecties kunnen het risico op een hiv-besmetting verhogen, zoals herpes, gonorroe en syfilis. Het 2021-rapport over de epidemiologie van aids en hiv-infecties in België kwam met statistieken over de diagnose van soi's bij PrEP-gebruikers. In totaal waren in 2021 6.237 personen op een PrEP-consultatie geweest in een referentiecentrum. Zo'n 25% van hen kreeg over de periode van dat jaar de diagnose van minstens een soi mee. De meest frequente diagnoses waren chlamydia (14%) en gonorroe (13%). Hoewel er geen formele richtlijnen zijn, zou 2% tot 10% van de mannen die seks hebben met mannen een antibioprofylaxe gebruiken. De reden ligt in het feit dat de incidentie in die groep zes keer hoger ligt (6.000/100.0000) in vergelijking met heteroseksuele mannen of vrouwen (< 1.000/100.000). In deze context is het interessant te weten te komen of deze profylaxis in België gekend is en of ze wordt ingezet. 

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: