Dossiers  >   Vaccins  >  BCG en COVID-19: nog altijd discussie

BCG en COVID-19: nog altijd discussie

Volgens een recente Nederlandse studie heeft vaccinatie met BCG totaal geen zin bij de preventie van Covid-19. Andere studies spreken dat echter tegen.

In 2020, toen er nog geen vaccin tegen of behandeling voor COVID-19 bestond, zijn toch meerdere al bestaande geneesmiddelen uitgetest, waaronder het BCG-vaccin. Volgens meerdere studies zou dat vaccin niet alleen doeltreffend zijn tegen tuberculose, maar ook tegen virale infecties (RSV, herpesvirussen, griepvirus).

Dat is mogelijk toe te schrijven aan de aard van het BCG-vaccin, een levend afgezwakt vaccin, dat de aangeboren immuniteit (de immuniteit die zorgt voor de eerste verdediging bij een infectie) stimuleert. Mogelijk beschermt dat niet alleen tegen de tuberkelbacterie, maar ook tegen andere infectiekiemen. Het enveloppe-eiwit van het SARS-CoV-2 vertoont overigens gelijkenissen met een specifiek antigeen van Mycobacterium tuberculosis. Volgens epidemiologisch onderzoek zou het BCG-vaccin de morbiditeit en de mortaliteit als gevolg van COVID-19 verlagen.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: