Dossiers  >   Vaccins  >  Covid-19: baby’s beschermd door de antistoffen die het vaccin opwekt

Covid-19: baby’s beschermd door de antistoffen die het vaccin opwekt

Volgens een Canadese studie, die is gepubliceerd in de British Medical Journal, beschermt vaccinatie tegen COVID-19 tijdens de zwangerschap ook de pasgeborene.

COVID-19 is zelden ernstig bij kinderen, maar kan toch ernstig zijn bij heel jonge baby's. Het risico op ziekenhuisopname is 3,78-maal groter bij baby's van minder dan een maand dan bij baby's van 1 tot 3 maanden. Bij zuigelingen met comorbiditeit (aangeboren hartziekte, chronische ademhalingsziekte, neurologische aandoening …) is het risico 4,53-maal hoger (1).

In België wordt het vaccin voor de leeftijd van 15 jaar enkel aanbevolen bij kinderen die een ernstige COVID-19 dreigen te ontwikkelen. Maar geen van de vaccins, die thans in de handel te verkrijgen zijn, is geïndiceerd bij baby's jonger dan 6 maanden, die nochtans bijzonder vatbaar zijn voor infectieziekten. Daarom is vaccinatie tijdens de zwangerschap belangrijk. Het vaccin beschermt niet alleen de moeder zelf (die een hoger risico loopt op een ernstige COVID-19), maar ook de pasgeborene, die antistoffen van de moeder krijgt via de placenta en de moedermelk.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: