Dossiers  >   Reumatoïde artritis  >  Behandeling van reumatoïde artritis: Systematische opsporing van comorbiditeit is gewettigd ….

Behandeling van reumatoïde artritis: Systematische opsporing van comorbiditeit is gewettigd ….

Het volstaat niet een diagnose te stellen van reumatoïde artritis. Je moet ook nagaan of de patiënt comorbiditeit vertoont. In deze nieuwe studie werden patiënten bij wie comorbiditeit werd opgespoord, significant minder behandeld met corticosteroïden en meer met csDMARD’senbDMARD’sdan patiënten bij wie niet werd gezocht naar comorbiditeit. Die patiënten zijn ook meer op spreekuur gegaan bij een cardioloog en een pneumoloog en werden minder vaak in het ziekenhuis opgenomen wegens complicaties.

Moet je op spreekuur reumatologie enkel oog hebben voor de reumatologische problemen of moet je ook kijken naar de algemene gezondheidstoestand? Om die vraag te beantwoorden, hebben de auteurs onderzocht1 wat het effect is van systematische opsporing van comorbiditeit bij patiënten bij wie een diagnose van reumatoïde artritis is gesteld. Door controle van de RA en behandeling van hypertensie, diabetes of een andere ziekte behandel je de patiënt in zijn geheel en zou je de langetermijnprognose kunnen verbeteren.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: