Dossiers  >   Corticosteroïden  >  Beschermende rol van inhalatiecorticosteroïden bij preventie van ernstige vorm van COVID-19

Beschermende rol van inhalatiecorticosteroïden bij preventie van ernstige vorm van COVID-19

Patiënten met astma of COPD lijken ondervertegenwoordigd te zijn in de statistieken van ernstige vormen van COVID-19. Evidentie van recente klinische studies toont aan dat inhalatiecorticosteroïden (ICS) voor het verlichten van astma en COPD een beschermende rol spelen bij de preventie van een ernstige vorm van COVID-19.

Op basis van bestaande kennis over luchtwegaandoeningen zou men er kunnen vanuit gaan dat patiënten met chronische longaandoeningen oververtegenwoordigd zijn bij patiënten die omwille van COVID-19 in het ziekenhuis belanden. Maar de werkelijkheid is net het tegenovergestelde. Oorzaken van deze ondervertegenwoordiging kunnen de volgende zijn: luchtwegziektes zijn onvoldoende gemeld of aangegeven, een zekere bescherming tegen inflammatie van luchtwegen door een onderliggende aandoening, door een meer voorzichtig gedrag tegenover de pandemie of nog het beschermende effect van ICS bij de progressie van de ziekte. Deze laatste hypothese is onderwerp van studie in deze narratieve review.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: