Dossiers  >   Vaccins  >  COVID-19: vaccins (weinig) effectief tegen een long covid

COVID-19: vaccins (weinig) effectief tegen een long covid

Parijs, vrijdag 3 maart 2023 - Volgens een Franse studie vermindert vaccinatie de symptomen bij longcovidpatiënten in beperkte mate. COVID-19 is niet meer zo’n groot probleem voor de volksgezondheid als de afgelopen twee jaar. De laatste drie maanden is het aantal infecties en ziekenhuisopnames gedaald tot een zeer laag niveau in vergelijking met de verschillende dodelijke golven, die we in 2020 en 2021 hebben gekend. Maar nu staan de artsen voor een andere uitdaging: de behandeling van een long covid. De definitie van long covid verschilt van land tot land. Dat verklaart mede waarom we de juiste prevalentie ervan niet kennen.

Volgens verschillende studies zou 10-20% van de patiënten meer dan 6 maanden na de SARS-CoV-2-infectie nog altijd symptomen vertonen, vooral patiënten die een ernstige COVID-19 hebben doorgemaakt.

Een bescheiden effect

Volgens meerdere studies zou vaccinatie tegen het SARS-CoV-2 de symptomen van een long covid kunnen verminderen. Een Franse studie, die afgelopen dinsdag in de Britisch Medical Journal is gepubliceerd, bevestigt die hypothese.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: