Dossiers  >   Bacteriële en fungusinfecties  >  Tuberculose: waarom verliezen we zoveel patiënten uit het oog tussen diagnose en behandeling?

Tuberculose: waarom verliezen we zoveel patiënten uit het oog tussen diagnose en behandeling?

Volgens uitgevoerde studies zou het percentage patiënten dat artsen uit het oog verliezen tussen de diagnose van tuberculose en de opstart van de behandeling schommelen tussen de 4 en niet minder dan 38%. Welke factoren spelen een rol bij een dergelijk onttrekkingspercentage? Een internationaal team van researchers is op zoek gegaan naar het antwoord op die vraag.

In de westerse wereld is tuberculose een eerder zeldzame aandoening, maar in veel landen met een klein of gemiddeld inkomen blijft tuberculose een belangrijke oorzaak van morbi-mortaliteit, ondanks de vele opeenvolgende inspanningen om deze ziekte te bestrijden. De COVID-19-pandemie heeft alvast niet voor een verbetering gezorgd, want voor de eerste keer in een decennium stijgt het aantal overlijdens door tuberculose opnieuw. Men moet dus te allen tijde vermijden dat patiënten in de natuur verdwijnen eenmaal ze de diagnose hebben meegekregen (en dus niet anderen blijven besmetten). Het is belangrijk om effectieve maatregelen in die zin te nemen, maar de oorzaken van dit fenomeen moeten eerst in beeld worden gebracht.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: