Dossiers  >   Vaccins  >  Bivalent vaccin tegen het SARS-COV-2: geen hoger risico op vasculaire accidenten

Bivalent vaccin tegen het SARS-COV-2: geen hoger risico op vasculaire accidenten

Het bivalente mRNA-vaccin, dat gericht is tegen de oorspronkelijke SARS-CoV-2-stam én de omicronvarianten BA.4 en BA.5 , is begin oktober 2022 in Frankrijk goedgekeurd. In januari 2023 hebben de Centers for Disease Control and Prevention van de Verenigde Staten een mogelijke stijging van het risico op ischemisch cerebrovasculair accident binnen 21 dagen na toediening van het vaccin bij 65-plussers gemeld.

Het monovalente vaccin verhoogt het risico op CVA, infarct en longembolie niet, maar hoe zit het met het bivalente vaccin?

 

Om dat uit te pluizen, heeft een Franse groep een populatieonderzoek uitgevoerd bij meer dan 1 miljoen mensen die tussen 6 oktober 2022 en 9 november 2022 waren gevaccineerd tegen het SARS-CoV-2. Tijdens die periode waren er twee vaccins te verkrijgen. De vorsers hebben de incidentie van vasculaire accidenten vergeleken bij patiënten die het monovalente vaccin hadden gekregen, en patiënten die het bivalente vaccin hadden gekregen. Hun resultaten zijn in de vorm van een ‘letter to the editor' gepubliceerd in the New England Journal of Medicine. 

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: