Dossiers  >   Inflammatoire Darmziekten (IBD)  >  Zijn sommige diëten te verkiezen bij chronische inflammatoire darmaandoeningen?

Zijn sommige diëten te verkiezen bij chronische inflammatoire darmaandoeningen?

Vorsers hebben de literatuur doorgenomen om na te gaan in hoeverre de waarde van de voedingsadviezen die worden gegeven aan patiënten met een chronische inflammatoire darmaandoening, bewezen is. Ze hebben hun studie gepubliceerd in Nutrients. We vatten eerst de voedingsmiddelen samen die te verkiezen of omgekeerd te mijden zijn, en daarna bespreken we enkele specifieke diëten.

Bestaat er een specifiek dieet voor die patiënten?

Complexe koolhydraten, die niet worden verteerd en lang in de darm blijven zitten, vormen een substraat voor pro-inflammatoire bacteriële species. De waarde van dieet zonder complexe koolhydraten bij kinderen of volwassenen met een chronische inflammatoire darmaandoening is echter niet bewezen.

Een FODMAP-arm dieet (dus zonder fermenteerbare mono-, di- of oligosachariden en polyolen) wordt klassiek voorgeschreven bij patiënten met een prikkelbaredarmsyndroom of functionele maag-darmklachten. Volgens sommige studies verbetert zo'n dieet de symptomen van patiënten met een weinig of niet actieve chronische inflammatoire darmaandoening, vooral als ze ook een prikkelbaredarmsyndroom vertonen. Het is echter niet bewezen dat een FODMAP-arm dieet een remissie bewerkstelligt of handhaaft bij patiënten met een actieve chronische inflammatoire darmaandoening.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: