Dossiers  >   Reumatoïde artritis  >  Kanker en RA: geen hoger risico op immunologisch gemedieerde bijwerkingen met checkpointremmers

Kanker en RA: geen hoger risico op immunologisch gemedieerde bijwerkingen met checkpointremmers

Toediening van checkpointremmers aan patiënten met reumatoïde artritis én kanker verhoogt het risico op immunologisch gemedieerde bijwerkingen, de sterfte en het risico op opflakkeringen niet, volgens een studie die is gepubliceerd in Lancet Rheumatology (1).

Waarom Kaitlin McCarter et coll. (Boston, Verenigde Staten) een studie hebben uitgevoerd naar het verband tussen behandeling van kanker met checkpointremmers bij patiënten met reumatoïde artritis? Omdat een Taiwanese studie2 bij 24 000 patiënten met reumatoïde artritis die in 2011 is gepubliceerd, een hoger risico op kanker had vastgesteld (in het totaal 935 na een follow-up van 5 jaar), vooral tijdens het eerste jaar na de diagnose van de reumatoïde artritis, met duidelijk meer gevallen van maligne bloedziekten en nierkanker. Met de ontwikkeling van nieuwe immunotherapeutische middelen was het belangrijk het effect ervan op de sterfte en het risico op bijwerkingen te onderzoeken in die patiëntenpopulatie.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: