Dossiers  >   Vaccins  >  Vaccin tegen dengue nu beschikbaar in België

Vaccin tegen dengue nu beschikbaar in België

Sinds maart is een vaccin tegen dengue in België beschikbaar. De Hoge Gezondheidsraad beveelt het aan voor personnen die meer dan vier weken verblijven of reizen in een land waar de aandoening endemisch is. Maar enkel bij degenen die reeds in het verleden in een besmetting hebben opgelopen.

Net als zika, gele koorts en chikungunya is dengue een virale aandoening die muggen overbrengen, vooral de Aedes aegypti et Aedes albopictus ("tijgermug"). Deze vier aandoeningen komen in (sub)tropische regios voor (Afrika, Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië). Dengue is van deze vier ziektes niet alleen de meeste verspreide, maar de progressie verloopt het snelst.

Met uitzondering van enkele autochtone opflakkeringen door het feit dat de tijgermug zich ook bij ons kan nestelen, is Europa voorlopig gevrijwaard van dengue… maar niet de reizigers. In 2019 kregen 202 Belgische toeristen er tijdens hun vakantie mee te maken. Een bijzonder hoog cijfer, dat verklaard kan worden door de epidemieën in verschillende Aziatische landen in dat jaar (Thailand, Cambodja en Filippijnen).  

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: