Dossiers  >   Slaapstoornissen  >  Adolescenten met psychische problemen? Pak slaapproblemen aan!

Adolescenten met psychische problemen? Pak slaapproblemen aan!

“Er is een verband tussen slaapproblemen, in het bijzonder de subjectieve moeilijkheden, en een reeks van mentale gezondheidsoutcomes, ongeacht de aanwezigheid van ADHD. Het kan gunstig zijn om bij adolescenten met psychische problemen de slaapproblemen aan te pakken”, aldus de eindconclusie van dit Australische onderzoek.

ADHD, psychische en slaapproblemen bij adolescenten komen vaak samen voor. Bedoeling van deze Australische studie was om het verband tussen objectieve en subjectieve slaapparameters en symptomen van geestelijke gezondheid te onderzoeken bij adolescenten met en zonder ADHD. 

Quid medicatiegebruik?

Het cohort omvatte 373 adolescenten in de leeftijdscategorie van 10 tot 19 jaar. Deelnemers moesten Engels als moedertaal hebben, zonder een recente diagnose van bipolaire stoornis, schizofrenie of schizoaffectieve stoornis. Om de objectieve slaapparameters zoals de duur en efficiëntie van de slaap te meten gebruikte het team actigrafie. Voor de beoordeling van de subjectieve paramaters werden de adolescenten bevraagd, alsook hun ouders. Internaliserende en externaliserende symptomen, en prikkelbaarheid hielpen dan weer om de geestelijke gezondheidssymptomen te evalueren. Volgens de bevindingen is er minimaal bewijs voor een differentiële relatie tussen slaap en geestelijke gezondheid en dit op basis van de ADHD-status.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: