Dossiers  >   Vaccins  >  Poliomyelitis kan nog steeds in Europa opduiken

Poliomyelitis kan nog steeds in Europa opduiken

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) roept op tot waakzaamheid wat betreft vaccinatie in Europa. Sinds de covidpandemie daalt de vaccinatiegraad, in het bijzonder tegen poliomyelitis, in meerdere landen.

In 2002 verklaarde de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) de Europa-zone met 53 landen vrij van poliomyelitis. Terwijl er in deze zone in 1980 nog ongeveer 2.700 gevallen werden geregistreerd, dateert het laatste autochtone (niet-geïmporteerde) geval van poliomyelitis door een wild poliovirus van 1998, in Turkije.

Kunnen we deze ideale situatie behouden? Niks garandeert dit: in meerdere landen wereldwijd blijft poliomyelitis actief circuleren. In 2022 waren er 30 gevallen van een wild poliovirus in de wereld, waarvan 20 in Pakistan, 2 in Afghanistan en 8 in Mozambique. In datzelfde jaar waren er 830 gevallen door een poliovirus dat afgeleid was van een vaccinale stam, vooral in Afrika, maar eveneens in Israël en in de Verenigde Staten (één geval in 2023 voor elk land).

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: