Patiënten met musculoskeletale pijn - Hoe verloopt de consultatie?
Die vraag rijst bij elke patiënt, jong of oud, sportief of niet, die op spreekuur komt wegens acute of chronische musculoskeletale pijn. Wat pak je de consultatie aan? Welke onderzoeken vraag je aan? Welke behandeling schrijf je voor: chirurgie, een NSAID, intra-articulaire injecties of kinesitherapie? De antwoorden door een sportarts, dr. Nicolas Vandenbalck, gespecialiseerd in traumatologie, voorzitter van de Société francophone de médecine et des sciences du sport (SFMSS), en een orthopedisch chirurg, prof. Jan Victor, diensthoofd orthopedie en traumatologie, UZ Gent).
Musculoskeletale pijn is een frequente reden voor consultatie. De pijn kan acuut, progressief of chronisch zijn. Mogelijke oorzaken zijn letsels door overbelasting, een sporttrauma, een ongeval, een verkeerde positie of een ziekte zoals artrose, reuma en fibromyalgie.
Hoe spoor je de oorzaak op? Dr. Vandenbalck: "Je voert eerst een klinisch onderzoek uit. Daarmee kan je bijvoorbeeld een recent meniscusletsel uitsluiten of een beginnende artrose vaststellen. Om die diagnose te bevestigen, vraag je röntgenfoto's aan (voorachterwaartse, profiel en schuss tijdens belasting). Daarmee kan je een indeuking van het gewrichtskraakbeen in beeld brengen. Die zie je niet op een CT-scan of een MRI van het gewricht in rugligging zonder belasting. Buiten een diagnose van artrose kan je een MRI aanvragen als je twijfelt over de toestand van de meniscus, of een CT-scan als je twijfelt of er lichte letsels van het gewrichtskraakbeen zijn."
Wilt u de rest van dit artikel lezen?
Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen