Dossiers  >   Gezondheidseconomie  >  Gezondheidseconomische kost van hart- en vaatziekten in EU: 282 miljard euro in 2021

Gezondheidseconomische kost van hart- en vaatziekten in EU: 282 miljard euro in 2021

Althans volgens de conclusie van een studie door vooraanstaande gezondheidseconomen uit verschillende Europese landen. Een astronomisch bedrag, waarvan 46% van het bedrag gaat naar gezondheidskosten, 28% van de kosten gaat naar mantelzorg, 9% naar sociale zorg en tot slot 17% naar verlies van productiviteit. “Tijd om nog meer in te zetten op preventie en onderzoek”, aldus een van de onderzoekers.

De voorstelling van deze bevindingen gebeurde in het kader van de jaarlijkse Europese hoogmis voor cardiologen, het congres van de European Society of Cardiology (ESC) dat onlangs in Amsterdam is doorgegaan. Cardiovasculaire aandoeningen zijn het vaakst de oorzaak van een slechte gezondheid en vroegtijdig overlijden bij volwassenen. Volgens de auteurs stierven er in 2021 (het referentiejaar voor deze studie) 1,7 miljoen EU-onderdanen aan een hart- of vaataandoening. Wie met een dergelijke ziekte kampt moet vaak eerder op pensioen, is beperkt in haar/zijn dagelijks functioneren, wat op zijn beurt kan leiden tot absenteïsme op het werk en bijgevolg verlies aan productiviteit. En dat komt met een kostprijs. 

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: