Dossiers  >   Slaapstoornissen  >  Instagram veroorzaakt depressie, angst en insomnie bij kinderen: rechtszaak in meerdere Amerikaanse staten

Instagram veroorzaakt depressie, angst en insomnie bij kinderen: rechtszaak in meerdere Amerikaanse staten

Verenigde Staten - Tientallen Amerikaanse staten vervolgen Meta Platforms en zijn filiaal Instagram en beschuldigen hen ervan dat ze verantwoordelijk zijn voor een geestelijke gezondheidscrisis bij jongeren doordat ze hun socialemediaplatformen verslavend maken.

 

De procureurs-generaal van 33 staten, waaronder California en New York, hebben afgelopen dinsdag een klacht ingediend, waarin ze stellen dat Meta, dat ook Facebook uitbaat, het publiek herhaaldelijk heeft bedrogen over de gevaren van zijn platformen en jonge kinderen en adolescenten bewust heeft aangezet tot een verslavend en dwangmatig gebruik van sociale media.

"Meta gebruikt krachtige en ongeëvenaarde technologieën om jongeren en adolescenten aan te trekken en te strikken", volgens de klacht die is neergelegd bij de federale rechtbank van Oakland in California. "En de motivatie is: winstbejag". Kinderen vormen al lang een aantrekkelijke demografische groep voor bedrijven, die kinderen willen aantrekken als consumenten op een leeftijd waarop ze meer beïnvloedbaar zijn, en de merktrouw willen versterken. Meta kan via jongere consumenten meer adverteerders aantrekken, die hopen dat de kinderen hun producten zullen blijven kopen als ze groter worden. Maar de staten stellen dat studies hebben aangetoond dat het gebruik van de socialemediaplatformen van Meta door kinderen correleert met "depressie, angst, insomnie, interferentie met de opvoeding en het dagelijkse leven en veel andere negatieve effecten."

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: