Dossiers  >   Gastro-intestinale aandoeningen  >  Acute diarree bij volwassenen: toch niet zo banaal als weleens wordt beweerd

Acute diarree bij volwassenen: toch niet zo banaal als weleens wordt beweerd

Acute diarree is goed voor 10% van de consultaties in de huisartsgeneeskunde. Een acute diarree kan tal van oorzaken hebben: infectie, voeding, prikkelbaredarmsyndroom, kanker, iatrogene oorzaken enz. Complicaties zijn uitdroging en verspreiding van een eventuele infectie. De differentiële diagnose is soms moeilijk en het is niet altijd gemakkelijk te beslissen of je de patiënt gaat behandelen dan wel verwijzen. Wie behandelen? Welke onderzoeken aanvragen? Hoe behandelen en hoelang? Een overzicht(1) van de alarmsignalen.

Eerst moet je uitmaken of het gaat om een acute dan wel een chronische diarree. Een acute diarree wordt meestal veroorzaakt door een infectie (bacterie, virus, parasiet).  Je moet de patiënt vragen welke symptomen hij heeft, welke geneesmiddelen hij inneemt (antibiotica, cytostatica enz.), of zijn eetgewoontes recentelijk zijn veranderd, of hij op reis is geweest naar een tropisch gebied, of hij riskantere voedingsmiddelen (zeevruchten) heeft gegeten en of er nog andere gevallen van diarree in zijn entourage zijn. Bij een bloederige of purulente diarree  met koorts ≥ 39 °C moet je denken aan een invasieve bacteriële infectie. Uitdroging (dorstgevoel, zwakte, verminderde diurese, tachycardie, verminderde waakzaamheid, huidplooi, gewichtsdaling) wijst op een ernstige diarree. Betreft het een bejaarde of een immunogedeprimeerdepatiënt? Is er een klinisch beeld van sepsis?

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: