Dossiers  >   Obesitas  >  Transfer van ingevroren embryo’s: alleen dan risico op obesitas na medisch geassisteerde voortplanting

Transfer van ingevroren embryo’s: alleen dan risico op obesitas na medisch geassisteerde voortplanting

Kinderen die zijn verwekt door medisch geassisteerde voortplanting, lopen geen hoger risico op overgewicht of obesitas dan spontaan verwekte kinderen behalve na transfer van ingevroren embryo’s. Dat is de conclusie van een groot Deens cohortonderzoek dat is gepubliceerd in PLOS Medicine.

Er is nog altijd discussie over de eventuele correlatie tussen medisch geassisteerde voortplanting en de body mass index van kinderen. Volgens Kristina Laugesen et coll. (Aarhus, Denemarken) zijn de resultaten van eerdere studies mogelijk vertekend door de morbiditeit en andere factoren die samenhangen met onvruchtbaarheid bij de ouders. Daarom hebben ze een cohortonderzoek uitgevoerd bij 327 301 Deense kinderen geboren tussen 2007 en 2012. 51% waren jongens. De mediane follow-up bedroeg 7 jaar. 13 675 van die kinderen waren geboren na medisch geassisteerde voortplanting, van wie 7728 na ovulatie-inductie met of zonder intra-uteriene inseminatie, en van 305 898 kinderen hadden de ouders geen vruchtbaarheidsbehandeling gekregen. 

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: