Dossiers  >   Hospital Management  >  COVID-19: Europees Geneesmiddelenbureau waarschuwt voor chloroquine

COVID-19: Europees Geneesmiddelenbureau waarschuwt voor chloroquine

DEN HAAG 23/04 - Het antimalariamiddel chloroquine en één van zijn derivaten, dat volgens de Amerikaanse president Donald Trump een bewezen helend effect heeft bij COVID-19, kunnen voor ernstige bijwerkingen zorgen. Daarvoor waarschuwt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) donderdag.

De gunstige effecten van choloroquine en hydroxychloroquine, het geneesmiddel dat volgens Trump COVID-19 uit de wereld zou kunnen helpen, zijn "nog niet aangetoond", aldus het in Amsterdam gevestigde EMA.

"Recente studies maken gewag van ernstige problemen, en in enkele gevallen zijn die fataal, wat betreft het ritme van de hartslag bij het gebruik van choloroquine en hydroxychloroquine, in het bijzonder bij een zware dosis of in combinatie met het antibioticum azitromycine", zo klinkt het in een persbericht.

Behandelingen met het geneesmiddel kunnen ook voor problemen aan de lever en de lenden zorgen, en zenuwcellen beschadigen met stuiptrekkingen en een abnormale daling van de bloedsuikerspiegel tot gevolg.

Hydroxychloroquine wordt in veel ziekenhuizen over de hele wereld in dubbele therapie gegeven met het antibioticum azitromycine, en de cocktail wordt vooral gepromoot door de Franse arts Didier Raoult. Deze is zeer kritisch voor experts die beweren dat er meer klinische onderzoeken nodig zijn om erachter te komen of het echt deze combinatie is die veel van zijn patiënten heeft geholpen om te herstellen van COVID-19. Heel wat collega's bekritiseren de studies van Raoult omwille van de gehanteerde methodologie.

Dinsdag werden de resultaten van een Amerikaanse studie - de meest uitgebreide tot nog toe - gepubliceerd. Die toonden, in vergelijking met de standaardbehandeling, geen enkel voordeel van het gebruik van hydroxychloroquine tegen de ziekte die door het coronavirus kan veroorzaakt worden. Er bleek zelfs sprake van een hoger sterftecijfer bij het gebruik van hydroxychloroquine, alleen of in combinatie met azitromycine. 

JKE/PLS/ • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: