COVID-19: Psychiatrisch ziekenhuis Asster ziet meer suïcidaal gedrag en psychotische problemen
SINT-TRUIDEN 05/06 - Het psychiatrisch ziekenhuis Asster in Sint-Truiden heeft het aantal opnames de afgelopen maanden sterk zien toenemen, zo meldt Radio 1 vrijdag. Terwijl er in de eerste drie maanden van het jaar telkens 30 gedwongen opnames waren, lag dat aantal in april en mei respectievelijk op 40 en 47.
"De aard van de pathologie is veel ernstiger dan voorheen", bevestigt algemeen directeur Jaak Poncelet. "Het gaat vooral om mensen die zwaar suïcidaal gedrag vertonen en mensen die zwaar psychotisch zijn. Corona was voor hen de druppel die de emmer deed overlopen."
Het psychiatrisch ziekenhuis Asster moest in maart de niet-dringende opnames schrappen. Ook de dagkliniek werd stopgezet en vervangen door thuishospitalisatie.
Sinds die maatregelen zijn teruggeschroefd, neemt de druk op het ziekenhuis fors toe, vooral vanuit de gedwongen opnames. "We deden altijd al opnames van mensen die suïcidaal zijn, maar in die mate hebben we het nog nooit meegemaakt", legt Poncelet uit. "Blijkbaar is dat een algemeen fenomeen in de psychiatrische afdelingen van algemene ziekenhuizen. Ook bij de mobiele teams die psychiatrische zorg aan huis leveren, stellen we vast dat er meer mensen zijn met ernstige suïcidale gedachten."
De coronacrisis lijkt voor veel mensen de spreekwoordelijke druppel. "Psychiatrische pathologie is een complex gegeven, maar bijvoorbeeld isolatie, conflicten en thuiswerken zijn stressoren voor sommigen, die effectief uitkijken naar het stopzetten van de maatregelen omdat ze dreigen te kapseizen", vertelt Poncelet.
Asster verwacht dat de huidige situatie nog een tijdje zal aanhouden.
"Wat zijn de gevolgen op economisch vlak? Uit onderzoek blijkt dat als de werkloosheid stijgt met 1 procent, ook het aantal zelfmoordpogingen met 0,79 procent stijgt. Er is dus zeker een verhouding tussen een sociale crisis en werkloosheid en armoede", aldus Poncelet.
Het ziekenhuis roept mensen op om niet te wachten met hulp te zoeken. "Kom uit uw kot, praat erover als je je niet goed voelt en ga hulp zoeken. Men praat er niet gemakkelijk over, terwijl men dat wel zou moeten doen", besluit Poncelet.