Dossiers  >   Hospital Management  >  COVID-19: Amerikaans vaccin vanaf juli getest op dertigduizend vrijwilligers

COVID-19: Amerikaans vaccin vanaf juli getest op dertigduizend vrijwilligers

WASHINGTON 12/06 - Het Amerikaanse biotechbedrijf Moderna zal vanaf juli een experimenteel vaccin tegen longziekte covid-19 testen op dertigduizend vrijwilligers. Dat maakte Moderna donderdag bekend. Het gaat om de derde en laatste fase van klinische tests.

Uit de tests, op een groot staal gezonde mensen, moet blijken of het vaccin efficiënter is dan een placebo tegen de verspreiding van het coronavirus.

Moderna werkte het protocol uit met het Amerikaanse Geneesmiddelenagentschap, de FDA. Voor de tests werkt Moderna samen met het Nationaal Gezondheidsinstituut (NIH).

Naast Moderna heeft ook de Universiteit van Oxford al een grootschalige test gelanceerd, op tienduizend vrijwilligers, waarvan het de resultaten in september verwacht.

De Amerikaanse regering gaf 483 miljoen dollar steun aan Moderna. Op 18 mei had het bedrijf gecommuniceerd dat het bemoedigende resultaten boekte bij een klein aantal van acht vrijwilligers, in de eerste fase klinische tests. Fase twee, met zeshonderd vrijwilligers, begon eind mei.

De vaccinatie gebeurt in twee dosissen, die met 28 dagen verschil worden toegediend. De helft van de deelnemers krijgt een placebo, op willekeurige basis. Als de dosis die gebruikt wordt bij de tests (100 microgram) efficiënt blijkt, wil Moderna 500 miljoen dosissen per jaar produceren, en "mogelijk tot een miljard".

De technologie van Moderna, gebaseerd op messenger-RNA, heeft nooit zijn efficiëntie bewezen tegen andere virussen. Doel is om het lichaam de genetische informatie te bezorgen die nodig is om preventief een bescherming tegen het coronavirus te triggeren. 

VKB/LVK/ • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: