Dossiers  >   Covid-19  >  COVID-19 besmettingen stijgen met 32%: "Begin van tweede golf", volgens Van Ranst

COVID-19 besmettingen stijgen met 32%: "Begin van tweede golf", volgens Van Ranst

BRUSSEL 17/07 - Het gemiddelde aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus is met 32 procent gestegen, zo blijkt vrijdag uit de meest recente gegevens die Sciensano heeft verspreid.

In de periode van 7 juli tot en met 13 juli lag het aantal besmettingen gemiddeld op 114,7 per dag. Daarnaast lijkt ook de dalende trend in de ziekenhuisopnames gestopt.

In totaal zijn in België 63.238 bevestigde gevallen met COVID-19 vastgesteld. Er zijn 9.795 mensen aan de ziekte overleden. Uit de dagcijfers die vrijdag op de website info-coronavirus.be worden vermeld, blijkt dat vooral op maandag 13 juli een hoog aantal bijkomende besmettingen werd vastgesteld. Toen hebben 216 mensen positief getest op het coronavirus.

Het is nog niet duidelijk of dat hoge aantal bevestigde besmettingen zich ook daarna nog voordeed, want die gegevens van Sciensano zijn nog niet volledig.

De stijging is overigens in de meeste Belgische provincies waar te nemen, maar tekent zich wel duidelijker af in de provincies met grotere steden. Zo is in aantal nieuwe coronagevallen in de provincie Antwerpen op een week tijd gestegen van 142 naar 226. In Luik gaat het om meer dan een verdubbeling: van 22 naar 48. Ook Limburg zag het aantal nieuwe besmettingen op een week tijd meer dan verdubbelen: van 40 naar 85. 

"Tweede golf moet wake up call zijn" (Van Ranst)

 

De sterk stijgende cijfers wijzen volgens Marc Van Ranst op de aankomst van de tweede golf van het coronavirus, een feit dat hem maar weinig bevalt.

"Met deze cijfers moet je toch zeggen dat je aan het begin zit van een tweede golf", zei de viroloog vandaag op Radio 1. Volgens hem zal nu ook het aantal ziekenhuisopnames gestaag beginnen stijgen. "Dit is een absolute wake up call. Hier moet iedereen mee aan de slag: afstand houden, maskers dragen waar het moet en het aantal sociale contacten beperken. De regel van vijftien contacten per week is er niet zomaar en ik weet dat niet iedereen zich daaraan houdt."

Volgens Van Ranst zitten er in de cijfers al mensen die van vakantie beginnen terug te komen. "We moeten dringend weten van waar", zei hij. "Een verdere versoepeling van de maatregelen zit er volgende week niet in", maakte hij duidelijk. "Vanaf 8 juni hebben teveel mensen gedacht dat alles voorbij was, ondanks onze veelvuldige waarschuwingen." Als de cijfers in deze zin blijven evolueren, zullen we volgens hem eerder in de richting van een verstrenging gaan.

Van een tweede lockdown is echter nog geen sprake. "Dat is moeilijk te organiseren zonder dat de economische schade enorm wordt, dus we gaan daar heel creatief mee moeten omspringen." 

"Cijfers moeten bij iedereen alarmbel laten afgaan" (De Block)

 

"Deze cijfers moeten bij iedereen een alarmbel laten afgaan." Dat zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block vrijdag op Radio 1 in een reactie op de nieuwe coronacijfers. "We moeten de maatregelen weer respecteren, onze contacten beperken en ons aan de regels houden." Pas volgende week donderdag volgt er een nieuwe Nationale Veiligheidsraad.

"We zullen de cijfers nauwlettend in het oog houden en zien of er opnieuw verstrengingen moeten zijn", zei De Block daarover. Ze hoopt dat een nieuwe lockdown niet nodig zal zijn. "We mogen niet teruggaan naar vroeger. We moeten het voorkomen en de inspanningen volhouden."

Besmettingen identificeren op lokaal niveau

 

De noodkreet van de lokale besturen gisteren lijkt te zijn gehoord: het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid werkt nu aan een online overzicht voor burgemeesters en provinciegouverneurs waarin ze zullen kunnen zien in welke wijken het virus opflakkert.

Vanaf 1 augustus zullen burgemeesters en gouverneurs een eigen login krijgen voor een nieuwe overzichtstool van de Vlaamse overheid. Die moet de nieuwe besmettingen in de gemeente beter in kaart kunnen brengen. Gisteren trokken enkele burgemeesters en provinciegouverneurs aan de alarmbel over de weinig fijnmazige informatie die ze kregen over besmettingen in hun gemeente of provincie. "Op een kaart zullen we zo gedetailleerd mogelijk het aantal bevestigde besmettingen aanduiden", zegt Joris Moonens, de woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, in "De Ochtend". "Er is altijd een privacygrens, maar ik denk dat we toch zo diep als het wijkniveau kunnen gaan."

 

Foto copyright: Twitter Marc Van Ranst, Belga

 

TIP/LOR/KWO • Belga, Twitter

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: