Dossiers  >   Hospital Management  >  COVID-19: Onderzoekers Radboud Universiteit vinden defect gen dat corona verergert (NOS)

COVID-19: Onderzoekers Radboud Universiteit vinden defect gen dat corona verergert (NOS)

NIJMEGEN 26/07 - Onderzoekers van de Radboud Universiteit in het Nederlandse Nijmegen hebben een defect in de genetische code van een aantal coronapatiënten ontdekt dat verklaart waarom sommige jonge mensen ernstig ziek worden van het coronavirus, zo heeft de openbare omroep NOS vrijdag gemeld.

De onderzoekers kwamen de rol van het TLR7-gen op het spoor toen een arts van de Universiteit van Maastricht opmerkte dat twee jonge broers ernstig ziek waren door COVID-19 en aan de beademing moesten. Een van hen overleed aan de gevolgen van de ziekte, de andere herstelde.

Dat jonge mensen zo ziek worden van corona is uitzonderlijk, de meesten hebben alleen milde klachten.

Het onderzoeksteam bracht een deel van de genen van de broers in kaart en keek daarbij vooral naar de genen die een rol spelen in het afweersysteem.

Al snel kwam een gen op het X-chromosoom in beeld: TLR7. Dat gen helpt bij het herkennen van ziekteverwekkers en het activeren van het afweersysteem.

Bij de twee broers bleken enkele letters in de genetische code te ontbreken, aldus de NOS. Het team kwam tot de slotsom dat het gen TLR7 kennelijk essentieel is om het coronavirus te detecteren.

Mannen zijn extra gevoelig voor de fout in de genetische code. Vrouwen hebben met twee X-chromosomen ook twee exemplaren van het TLR7-gen. Omdat mannen er maar één hebben, is er geen tweede gen dat de rol van het defecte TLR7 kan overnemen zoals bij vrouwen. 

 

LVK/FUL/ • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: