Dossiers  >   Alzheimer  >  Onderzoekster Christine Van Broeckhoven gelauwerd door internationale alzheimervereniging

Onderzoekster Christine Van Broeckhoven gelauwerd door internationale alzheimervereniging

ANTWERPEN 27/07 - De Antwerpse onderzoekster Christine Van Broeckhoven heeft de Khalid Iqbal Lifetime Achievement Award gekregen. De moleculair biologe krijgt de internationale onderscheiding voor haar carrière in het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer.

De Khalid Iqbal Award wordt jaarlijks uitgereikt op de internationale conferentie van de Alzheimer Association. De prijs, genoemd naar een van de oprichters van de vereniging, gaat naar onderzoekers die fundamentele bijdragen hebben geleverd aan alzheimeronderzoek.

Maandag ging de Lifetime Achievement Award tijdens een virtuele conferentie naar Christine Van Broeckhoven. De wetenschapster, verbonden aan het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en UAntwerpen, is al jarenlang toonaangevend in het onderzoek naar alzheimer en dementie.

Bij haar belangrijkste bijdragen aan het onderzoek is het aanwijzen van het sleuteleiwit APP in het ziekteproces van alzheimer. Tijdens haar carrière heeft ze veel nieuwe genen geïdentificeerd die betrokken zijn bij de ziekte. Die informatie is nodig voor ons begrip van de verschillende mechanismen die het ontstaan en de voortgang van de ziekte bepalen, wat uiteindelijk leidt tot nieuwe tools voor diagnose en de ontwikkeling van nieuwe therapieën.

Doorheen de jaren ontving Van Broeckhoven al tal van internationale prijzen voor haar pionierswerk. Ze ontving daarnaast de Belgische titel van Grootofficier in de Orde van Leopold (2006) en de Franse Orde van Chevalier dans La Légion d'Honneur (2008). 

Foto copyright: https://vib.be/labs/christine-van-broeckhoven-lab

 

TIP/ • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: