Dossiers  >   Covid-19  >  COVID-19: Binnenkort speekseltests op school?

COVID-19: Binnenkort speekseltests op school?

BRUSSEL 17/08 - Professor microbiologie Herman Goossens (UAntwerpen) heeft een protocol klaar waarmee hij vanaf september speekseltests bij minderjarigen wil onderzoeken. "De recentste studies met speekseltests vonden bij volwassenen plaats. Voor kinderen en jongeren is deze methode amper onderzocht", zegt hij in De Morgen. Experts pleiten om de nieuwe soort van tests te gebruiken bij lokale uitbraken.

Speekseltests bieden veel voordelen, legt Goossens uit. Bij een corona-uitbraak in een schoolomgeving kunnen ze kinderen en jongeren dan vragen om in een potje te spuwen. Hun stalen worden meteen naar een lab gestuurd zodat ze 's anderendaags weten of ze besmet zijn of niet.

"Patiënten ervaren de diepe neuswissers vaak als onaangenaam. Dit is minder ingrijpend en kunnen ze gewoon zelf doen", aldus Goossens ook. Het komt ook de veiligheid ten goede. Want een arts of verpleegkundige die een neuswisser afneemt, moet dicht bij de patiënt komen en loopt daardoor zelf het risico om ziek te worden.

Ook viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) vindt het een interessante piste, omdat we op die manier snel zicht kunnen krijgen op uitbraken. Volgens hem kan dit makkelijk vanaf september uitgeprobeerd worden.

Uit eerder onderzoek bij volwassenen blijkt wel dat de speekseltest niet goed werkt bij proefpersonen met een zogenaamde lage virale lading. De testmethode zou dan ook vooral waardevol zijn om mensen die geen symptomen hebben maar wel een gemiddelde of hoge virale lading te detecteren, idealiter tijdens systematische screeningcampagnes. Helaas is er voor zulke preventieve screenings op grote schaal onvoldoende testcapaciteit, zegt ook viroloog Bij Sciensano Steven Van Gucht.

Toch sluit hij de introductie van speekseltests zeker niet uit. "Het lijkt me iets dat we in heel specifieke omstandigheden zullen gebruiken."

SGI • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: