Dossiers  >   Gezondheidseconomie  >  Lonen in de gezondheidszorg tijdens Covid-19: hoeveel verdienen artsen?

Lonen in de gezondheidszorg tijdens Covid-19: hoeveel verdienen artsen?

BRUSSEL 08/09 - In 2018 verdient een voltijds tewerkgestelde medewerker in de private sector gemiddeld 3.627 euro bruto per maand. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Specifiek voor deze analyse rond essentiële beroepen werden een aantal sectoren zoals de gezondheidszorg mee in rekening gebracht. In dit artikel komen de lonen van artsen, verpleegkundigen en verzorgenden aan bod.

Statbel concentreerde zich voor de nieuwe cijfers op de "essentiële beroepen", die de voorbije maanden extra in de aandacht kwamen. Het gaat om werknemers die tijdens de lockdown niet zomaar van thuis konden werken omdat ze vaak contact hebben met klanten en patiënten.

Indien er in deze publicatie sprake is van een loon, dan gaat het steeds om het bruto maandloon. Dit loonconcept bevat de periodieke premies die iedere betalingsperiode worden uitbetaald. Premies voor nacht- of weekendwerk zijn hier voorbeelden van. Premies die slechts op uitzonderlijke basis worden uitgekeerd, zoals een dertiende maand of het dubbel vakantiegeld, werden uit het gehanteerde concept geweerd. De extralegale voordelen worden evenmin in rekening gebracht.

Wilt u de rest van dit artikel lezen?

Registreer gratis om toegang te krijgen tot de volledige inhoud van MediQuality op al uw schermen

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: