Dossiers  >   Gezondheidseconomie  >  COVID-19: Von der Leyen breekt lans voor Europese gezondheidsunie

COVID-19: Von der Leyen breekt lans voor Europese gezondheidsunie

BRUSSEL 16/09 - De coronapandemie moet de aanzet vormen om een "Europese gezondheidsunie" uit te bouwen, zo heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdag betoogd in haar jaarlijkse State of the Union in het Europees Parlement.

Bij de uitbraak van de coronapandemie in maart werd duidelijk dat het gezondheidsbeleid nog steeds een grotendeels nationale aangelegenheid is. Lidstaten reageerden in verspreide slagorde op de crisis, met onder meer exportbeperkingen op medisch materiaal.

"Het is tijd om een sterkere Europese gezondheidsunie uit te bouwen", zo trok von der Leyen haar conclusies uit die periode. Ze brak een lans voor de oprichting van een Europees biomedisch research- en ontwikkelingsagentschap en een versterking van het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA).

Von der Leyen spoorde de Europarlementsleden aan om te vechten tegen de miljarden euro's aan besparingen in het Europese gezondheidsbudget waarover de staatshoofden en regeringsleiders het in juli eens waren geraakt in de onderhandelingen over de nieuwe meerjarenbegroting.

Ook acht de voorzitter van de Europese Commissie het moment gekomen om in de aanstaande conferentie over de toekomst van Europa een breed debat te lanceren over de verdeling van de bevoegdheden op gezondheidsvlak. 

RBR/LOD/ • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: