Dossiers  >   Gezondheid 3.0  >  COVID-19: "Testperiode Corona-app goed verlopen" (Moykens)

COVID-19: "Testperiode Corona-app goed verlopen" (Moykens)

BRUSSEL 18/09 - De testperiode met de Coronalert app, één van de instrumenten die in ons land zullen worden ingezet in de strijd tegen COVID-19, is goed verlopen. Dat zegt Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité voor Testing & Tracing (IFC). Vanaf vrijdag zullen 10.000 personen in ons land de app Coronalert kunnen gebruiken. Eind september moet de app dan via de smartphone beschikbaar zijn voor iedereen.

"Negentig personen hebben gedurende twee weken de app via fictieve scenario's en opdrachten getest. Voordat we de app ter beschikking stellen aan de volledige Belgische bevolking, zullen 10.000 personen de mogelijkheid krijgen om de app in een reële situatie te gebruiken. Op die manier rollen we de app stap voor stap verder uit, willen we eventuele kinderziektes er nog uithalen en kunnen we het gebruik en de werking van Coronalert verbeteren", verduidelijkt Moykens.

Om in aanmerking te komen, was het belangrijk dat de 10.000 vrijwillige testgebruikers regelmatig contact hebben met andere personen die ook de app op hun smartphone geïnstalleerd hebben. Daarom is beroep gedaan op werknemers van onder andere bepaalde overheidsinstellingen, bedrijven en ziekenhuizen.

De lancering van Coronalert had eigenlijk al eerder moeten gebeuren, maar werd uitgesteld omdat de ontwikkelaars nog op een advies van Europa wachtten waardoor het proces vertraging opliep.

De app voor contactopsporing is bedoeld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en zal bijhouden met wie mensen fysiek in contact gekomen zijn. Op het moment dat een dokter een besmetting vaststelt, krijgt de gebruiker een code om in te geven in de app. Die stuurt dan een melding naar iedereen die in de buurt van de besmette patiënt is geweest. Die mensen moeten dan op hun beurt contact opnemen met een arts.

Moykens benadrukt wel dat Coronalert alleen contacten met een hoog risico kan detecteren wanneer alle betrokken personen de app gebruiken. De app zal dus nooit de telefonische contactopvolging vervangen. Tezamen met de Corona-app wordt tot slot ook de website www.coronalert.be gelanceerd. 

SVR/ • Belga

Om veiligheidsredenen is uw browser niet compatibel met onze site

We raden u aan een van de volgende browsers te gebruiken: